Jdi na obsah Jdi na menu

Anglický plnokrevník

 

Anglický plnokrevník

 

 

Anglický plnokrevník je vysoký, štíhlý kůň s dlouhým krkem. Také nohy má dlouhé, hlavně horní partii zadních noh až po hlezení kloub. Výška se pohybuje od 165 do 175 cm, obvod hrudi od 180 do 195 cm, holeň od 19,8 do 21 cm. Hmotnost bývá 500-600 kg. Rozměry u tohoto plemene nejsou závazné, záleží na účelu, hackové bývají třeba jen 143 cm vysocí, sprinteři měří kolem 160 cm, hunteři naopak přes 170 cm. Jsou to vraníci, hnědáci, ryzáci i bělouši. Od arabů se liší rovným profilem, výrazným kohoutkem, dlouhým, ale silným hřbetem, nápadně dlouhou šikmou lopatkou a níže nasazeným ocasem. Chod je nízký, úsporný a dlouhý. Plnokrevník je sportovní a dostihový kůň, náročný na péči.

 

 

Již Julius Caesar se ve svých  „ Zápiscích o válce gallské „ se zmiňuje o malých ale rychlých koních, na nichž Britové jezdili a nichž pořádali dostihy s římskými kavaleristy. Později však malí nordičtí pony nevyhovovali ani v práci ani v dostizích a do Anglie se začali importovat větší koně z Evropy / hlavně z  Normandie a Belgie / S nimi se křížili domácí klisny.

Dostihy byli prastarou národní zábavou a již v XI. Století bylo pořádání dostihů organizováno podle určených pravidel. Z těchto kronik je známo , že již roku 1121  běžel v Anglii na dostizích také dovezený arabský kůň. Křižáckými výpravami se do Anglie dostalo z Orientu mnoho koní, hřebců i klisen. Král Richard Lví srdce  dovezl celou loď koní  a jimi dal křížit domácí koně aby zvýšil jejich rychlost. I pozdější panovníci věnovali dostihům velkou pozornost. Vypisovali pro vítězné koně vysoké ceny a importovali koně do Anglie nejen z Orientu ale i z Maroka a Španělska.  Největší počet klisen byl dovezen za vlády

 Karla II. Tyto klisny jsou známy pod jménem „ royal mares – královské klisny.

Od této doby , přibližně od roku 1680, se datuje počátek chovu anglického plnokrevníka.

Všechny královské klisny ale nebyly jen arabské ale i turecké, berberské a i uherské.

Všichni uvedení koně byli v Anglii zkoušeni na dráze a když se dobře osvědčili, byli použiti k plemenitbě. A dále tak i všechno potomstvo se vždy napřed muselo osvědčit v dostizích aby

mohlo být následně zařazeno do chovu. A tak se v Anglii vytvářelo nové plemeno koní – určeno především pro dostihy a byl mu dán název  „ thorough bred což v překladu znamená výběrem prochovaný.  Vybíralo se podle výkonu  a ne podle formy jako na evropské pevnině.

Sledují li se rodokmeny všech plnokrevníků do vzdálených generací z konce XVII. a začátkem XVIII. století lze všechny odvozovat od tří hřebců a necelého sta klisen , jejichž potomstvo vynikalo nadprůměrně nejen na dráze ale i v dalším chovu.

 

  1. Byerley Turc  byl ukořistěn při obléhání Vídně v tureckém táboře. Dlouhou dobu byl majetkem anglického kapitána Byerleye.Připouštěl od roku 1689: Připustil však malý počet klisen .

 

  1. Darley Arabien  byl koupený lordem Darleyem  v Syrské poušti v okolí Damašku. Roku 1713 byl dovezen do Anglie , kde ho bylo v rozsáhlé míře použito v chovu, takže plnokrevný chov se převážně zakládá na krvi tohoto menšího arabského hnědého hřebce .

 

 

3. Godolphin –Barb – narozený roku 1724, zvaný též Sham / šem/ - nepravý, protože to nebyl arab ale berber. O původu tohoto hřebce koluje několik legend. Podle jednoho podání byl tuniským bejem věnován francouzskému dvoru Ludvíka XV, podle jiných byl uloupen v některém berberském hřebčíně a dostal se do Paříže. Zde tahal po městě káry z vodou.

Roku 1730 byl zakoupen anglickým chovatelem koní Cookem, odvezen do Anglie a prodán do hřebčína lorda Godolphina. Ale protože byl málo ušlechtilý, používali jej pouze jako prubíře. Jeho slávu založila plnokrevná klisna Roxana, která jím byla náhodou připuštěna.

A roku 1731 se narodil hřebeček Cade. Ten již jako dvouletý vyhrával a pozornost se obrátila na hnědého, kostnatého 160 cm vysokého berbera, patřícího lordu Godolphinovi, který mu dal i svoje jméno. Potom se ho začalo výrazněji používat a všechno jeho potomstvo se na dráze osvědčilo.Bohužel však již byl starý a proto je tento rod nejméně zastoupen.

Aby se chov anglického plnokrevníka mohl udržovat čistokrevně, bylo nutno zavést rodokmeny předků a vybrané koně registrovat v plemenné knize.

První svazek této první tištěné plemenné knihy  nazvané – General Stud-Book vyšel roku 1791 a jsou v něm registrováni všichni koně až do roku 1680, kteří vynikli na závodní dráze a i v chovu a dali základ anglickému plnokrevníku. Již před vytištěním tohoto svazku bylo učiněno zásadou, že žádný jiný kůň nemůže být zapsám do plem. knihy okud nemá předky v prvním svazku Stud Booku a neukáže li minimální výkonnost na závodní dráze.

Ke snašímu vedení plemené knihy byli z každé ze tří krevních linií vybráni potomci oněch tří zakladatelů a to pro linii Byerly Turc hřebec King Herod, pro linii  Darley Arabian proslulý a neporazitelný Eclipse a pro linii Godolphin hřebec Matchem.

 

Angličtí plnokrevníci jsou většinou ryzáci nebo hnědáci. Plnokrevníci jsou koně velmi výkonní ,živého často nervozního charakteru. Jejich nervová dráždivost, zvláště když jsou v závodní kondici , je ze všech koní největší. Jsou ale velice inteligentí a učenliví.

 

Anglický plnokrevník je rozšířen po celém světě. Často je pro něj používán německý výraz

Vollblut.  Má obrovský význam v chovu sportovních koní , kde se používá pro zušlechtění.

V původech koní se značí červeně a nebo A 1/1. 

 

V ČR vede plemennou knihu an.plnokrevníka Jockey klub.